Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Hur socialt hållbart skulle Sverige vara utan föreningar och kooperativa företag?  Vad händer med samhället när det ideella engagemanget förändras?

Hur socialt hållbart skulle Sverige vara utan föreningar och kooperativa företag? Vad händer med samhället när det ideella engagemanget förändras?

SKB och andra kooperativa företag och föreningar har betytt mycket för uppbyggnaden av vårt samhälle. Idag förvaltar många av dem stora ekonomiska värden och har en omfattande verksamhet. De är också organisationer som är beroende av frivilligt engagerade människor. Men det ideella engagemanget förändras, främst hos yngre . Vad händer med samhället när det ideella engagemanget förändras?

Hur socialt hållbart skulle Sverige vara utan föreningar och kooperativa företag?

Hur socialt hållbart skulle Sverige vara utan föreningar och kooperativa företag?

SKB och andra kooperativa företag och föreningar har betytt mycket för uppbyggnaden av vårt samhälle. Idag förvaltar många av dem stora ekonomiska värden och har en omfattande verksamhet som är beroende av frivilligt engagerade människor. Men engagemanget ändrar form. Unga vill vara aktiva, men på ett nytt sätt. Hur påverkar det vårt näringsliv och våra föreningar? Är det hot eller möjlighet?

Foto: Region Gotland

Möt oss i Almedalen

SKB är aktiv under Almedalsveckan och deltar i flera seminarier, många möten och individuella samtal. Vi är på plats för att diskutera samhällsutveckling och bostadsbyggande, upplåtelseformer och kooperativ hyresrätt, fastighetsförvaltning samt hållbarhet. Möt oss här!

SKBs föreningsstämma valde in tre nya styrelsemedlemmar. Från vänster Mikael Igelström, Martin Holst och Patrik Westerberg. Foto: Karin Alfredsson.

Nya ledamöter i SKBs styrelse

Vid föreningsstämman för Stockholms Kooperativa Bostadsförening valdes tre nya ledamöter in i styrelsen: Mikael Igelström, Martin Holst och Patrik Westerberg.

Eva Nordström, vd SKB, och Charlotte Axelsson, ordförande SKB. Foto: Karin Alfredsson.

SKB: ”Kommuner bör kräva mer av oss bostadsaktörer”

God arkitektur, bra byggkvalitet och social hållbarhet borde spela en större roll när kommuner anvisar mark till bostadsbyggare. Det skriver Charlotte Axelsson och Eva Nordström, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, i en debattartikel i SvD.

Ett minnesträd planterades under ceremonin för det första spadtaget. Det finns kvar i den nya parken som blir 30 hektar till ytan, lika stor som Skansen.    Foto: SKB

Över hundra kooperativa hyresrätter på Årstafältet

Det första spadtaget för Stockholms nya stadsdel har tagits. Många intresserade samlades för att möta SKB och de andra aktörerna som utvecklar den första etappen med 1 000 bostäder. SKB bygger 106 kooperativa hyresrätter på Årstafältet, i ett kvarter med tre hus runt en innergård med gröna ytor. Fastigheten är en miljöbyggnad med låg energianvändning.

Standard & Poor’s ger SKB starkt kreditbetyg

Det långsiktiga kreditbetyget för Stockholms Kooperativa Bostadsförening sattes till AA- av kreditvärderingsföretaget Standard & Poor’s. På kort sikt har SKB erhållit den högsta möjliga ratingen A-1+ och K-1.

SKB installerar 60 nya laddplatser.   Foto: Henrik Betnér/SKB

SKB mångdubblar laddplatserna för elbilar

SKB bidrar med fler vardagssmarta lösningar för att sänka koldioxidutsläppen. Med hjälp av ett investeringsstöd från Klimatklivet installeras fler elbilsladdare, som bidrar till en minskning av utsläpp som motsvarar över 100 000 kg koldioxidekvivalenter per år. Satsningen omfattar 60 laddplatser som börjar monteras under hösten 2018.

Ett spadtag för 45 nya kooperativa hyresrätter, av Eva Nordström, VD SKB, Anders Runberg, regionchef Wästbygg AB och Charlotte Axelsson, styrelseordförande SKB.  Fotograf: Karin Alfredsson

Ett spadtag närmare nytt miljövänligt boende

SKB förtätar staden med 45 nya kooperativa hyresrätter i Bromma. Den nya fastigheten byggs som en del av SKBs befintliga kvarter Lillsjönäs i Abrahamsberg och blir en miljöbyggnad med låg energianvändning.

SKBs nybyggnation ligger idag 30% under myndighetskravet och lågenergihus med en förbrukning under 55 kWh per kvadratmeter och år, är standard. Foto: baraBild.se

Nu sänker SKB energianvändningen ytterligare

​SKB har ett aktivt hållbarhetsarbete och att minska energianvändningen är ett prioriterat område. Nybyggnationen ligger idag 30% under myndighetskravet och lågenergihus med en förbrukning under 55 kWh per kvadratmeter och år, är standard. Genom ett ambitiöst värmeåtervinningsprojekt har energiförbrukningen dessutom sänkts i de äldre fastigheterna.

Visa mer