Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Tryggt och blandat – framtidens samhällsbygge har nya former Foto: SKB / Karin Alfredsson

SKB i Almedalen den 2 juli: Välkommen att diskutera hållbar stadsplanering med oss och politiker

En hållbar stadsbyggnad kräver planering och en idé om vad man vill skapa för samhälle. En av flera nycklar, är blandade upplåtelse- och bostadsformer. Ett ansvarsfullt byggande kräver också att politiken återtar initiativkraften. Vad krävs för att vi ska få in fler bostadsformer på marknaden? Vad kan politiken på nationell nivå göra, vad kan kommunerna göra och vad kan vi byggaktörer göra?

I mitten av 1930-talet byggdes kvarteren Kartan och Skalan på Södermalm. Foto: SKBs arkiv.

103-åring jobbar vidare på byggarbetsplatsen

Det är få förunnat att ha verkat i över ett sekel och fortfarande vara så aktiv och utvecklingsfokuserad. I juni fyller SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, 103 år. Med sin upplåtelseform bidrar SKBs kooperativa hyresrätter till en hållbar stadsbyggnad i sex kommuner. Inom ett år etablerar sig föreningen i två nya kommuner varav en av dem är i ett nytt län.

Hållbarheten är naturligt förankrad i SKB och har varit det sedan starten för över 100 år sedan. Här kvarteret Motorn, byggt 1917. Foto: baraBild.se

9 av 10 tycker att hållbarhet är viktigt när de väljer bostad

En färsk undersökning som SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, låtit genomföra visar att 93 procent av de tillfrågade tycker att hållbarhet är viktigt när de väljer bostad. Hela 42 procent menar till och med att hållbarhetsaspekten är mycket viktig och kvinnor tycker det är viktigare än män.

Kvarteret Markpundet i Bromma hör till de 42 tomträtterna. Foto: Karin Alfredsson

SKB köper 42 tomträtter av Stockholms stad

Det slutliga beslutet att SKB köper loss 42 av sina 94 tomträtter i Stockholms stad, har nu fattats av kommunfullmäktige. Friköpet innebär att SKB får en bättre balans mellan den ägda och hyrda marken. Den totala affären hamnar på 1,1 miljard kronor.

Kvarteret Docenten är den första fastigheten som SKB bygger i Uppsala. Byggstart i Rosendal under 2019. Bild: AIX Arkitekter

Standard & Poor’s ger SKB fortsatt högt kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s satte det långsiktiga kreditbetyget för SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, till AA-. Det är samma höga rating som tidigare år och där SKB på kort sikt har fått den högsta möjliga ratingen A-1+ och K-1.

SKBs kvarteret Lysosomen i Stockholm, är en av årets byggstarter med solceller på taket. Ill.: Arkitema Architects

SKB välkomnar obligatoriska solceller – standard sedan fem år

SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, har ett aktivt hållbarhetsarbete och välkomnar det förslag som bostadsminister Per Bolund presenterade, vilket handlar om att göra tak med solceller obligatoriska i nyproduktion. Sedan 2014 har solenergi varit standard i alla SKBs nyproduktioner.

Kvarteret Basaren kan bli Årets Stockholmsbyggnad 2019. Foto: Mikael Olsson

Basaren är nominerad till Årets Stockholmsbyggnad

Ett år efter inflyttningen har kvarteret Basaren etablerats som ett nytt landmärke på Kungsholmen. Nu har SKBs hus också gått till final i Årets Stockholmsbyggnad, en tävling som arrangeras av Stockholms Stad. De tio finalister som nu tävlar om priset har gallrats fram av en jury som utgått från byggnadernas estetik, hållbarhet, funktion, innovation och betydelse för Stockholm.

Under 2018 var det inflyttning i Basaren, Kungsholmens nya landmärke. Foto: Mikael Olsson

2018 – ett år präglat av expansion och hållbarhet

Idag publicerar SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, sin årsredovisning för 2018 som har varit ett år präglat av utveckling och hållbarhet. Det var också året då SKB tog klivet utanför Stockholms län till Uppsala kommun. Föreningen har en stark ekonomi och står väl rustad för att utveckla verksamheten vidare. Marknadsvärdet på SKBs 145 fastigheter var vid årets slut 23,4 miljarder.

SKB tar ett större grepp kring hållbarhetsarbetet. Foto: Karin Alfredsson.

SKB tar ett ännu större grepp om hållbarhet och anställer hållbarhetschef

För SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, har hållbarhet varit en naturlig del sedan föreningen grundades år 1916. Hållbarhetsarbetet har utvecklats under åren och 2018 tog SKB fram en ny hållbarhetsstrategi som är helt integrerad i affärsplanen. Nu inrättas även en tjänst som hållbarhetschef.

SKB ska bygga 128 nya kooperativa hyresrätter i Hagastaden, Stockholm. Illustration: Stockholms stad/&Rundquist

SKB på plats 40

Med ett marknadsvärde på fastigheterna om 23,4 miljarder kronor placerar SKB sig på plats 40, när Fastighetsvärlden presenterar sin årliga lista med de 100 största fastighetsbolagen i Sverige.

"Blanda alla upplåtelseformer. Då blandas människor med olika bakgrunder, utbildningsnivåer och inkomster", skriver Eva Nordström och Yves Chantereau. Foto: Karin Alfredsson.

Blandade upplåtelseformer minskar segregationen

”Medveten stadsplanering och blandade bostadsformer är nyckeln till att bryta segregation. Därför måste kommuner planera bättre om vi ska lyckas minska segregationen i skolorna och i samhället i stort” skriver Eva Nordström, SKB, tillsammans med Yves Chantereau, Equator Fastighetsutveckling AB, på SvD Debatt söndag 10 februari.

SKB har genomfört boendeenkäten vartannat år sedan 2006 och har blivit nominerade till  Högsta Serviceindex varje gång, totalt sju gånger. Foto: Karin Alfredsson.

SKB åter nominerat till Sveriges bästa hyresvärd

SKB är nominerat till bostads- och fastighetsbranschens utmärkelse Kundkristallen och deltar i klassen Högsta Serviceindex för företag med mellan 3 000 och 8 999 lägenheter. Nomineringen innebär att SKB har ett av Sveriges tre högsta serviceindex i sin klass. Företagen som är nominerade har genom en boendeenkät blivit utsedda av de boende själva.

Visa mer