Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

I 104 år har SKB byggt kooperativa hyresrätter, som är en blandning mellan bostadsrätt och hyresrätt. Foto: Karin Alfredsson

SKB vill att regeringen bjuder in till fler bostadssamtal

​I en debattartikel som publicerats hos Fastighetsnytt och Byggindustrin, uppmanar SKB regeringen att genomföra nya samtal. Det finns en mångfald av bostads- och upplåtelseformer som växer och som måste tas tillvara och bli lyssnade på när byggandet viker.

I vår blir det byggstart för 114 kooperativa hyresrätter i Nockeby. Illustration: Brunnberg & Forshed

SKB bygger fler kooperativa hyresrätter 2020

I år kommer möjligheten att göra intresseanmälan för Uppsalas första 122 kooperativa hyresrätter och SKB planerar att bygga upp till 600 lägenheter i Uppsala under de närmaste 10 åren. 2020 blir det också byggstart för 240 nya SKB-lägenheter i Stockholm, i två olika kvarter.

Fokus Skärholmen, där SKB medverkar som ankarbyggherre, är nominerat till årets planpris av Sveriges Arkitekter. Bild: Stockholms stad

SKB del av prisnominerade Fokus Skärholmen

Fokus Skärholmen är nominerat till årets planpris av Sveriges Arkitekter. Som ankarbyggherre tar SKB ett större ansvar i den del av Fokus Skärholmen som kommer att byggas längs Skärholmsvägen och runt foten av ”Skärholmsberget”, en del av Skärholmen som omfattar cirka 900 nya bostäder, samt ett vårdboende, verksamhetslokaler och förskolor.

När mosaiken skulle återställas fylldes sprickor med nanokalk. Foto: Ewa Björdell/Stockholms Målerikonservering

Hedersomnämnande till SKB för bortglömt konstverk

SKB har belönats med ett hedersomnämnande, vid utdelningen av kulturvårdspriset ”Bevare mig väl” på Sörmlands Museum i Nyköping. Hedersomnämnandet gäller bevarandet av mosaikkonstverket som upptäcktes vid rivningen av det gamla kvarteret Basaren på Kungsholmen, när SKB skulle bygga en ny fastighet. Kulturvårdspriset ”Bevare mig väl” delas ut av NKF-S, Nordiska Konservatorsförbundet Sverige.

SKB har utsetts till vinnare av Bopriset 2019. Från vänster Moa Andersson verksamhetsledare Boinstitutet, Eva Nordström vd SKB och Maria Veerasamy vd Svenskt Tenn. Foto: Martin Sundström

Bopriset 2019 går till SKB

Vid en ceremoni på Nationalmuseum i Stockholm utsågs SKB idag till vinnare av Bopriset 2019. Priset, som instiftats av Boinstitutet till minne av arkitekten Josef Frank, premierar kvalitet och ett bra boende för alla. SKB tilldelas priset för sin upplåtelseform, den kooperativa hyresrätten, samt utvecklingen av verksamheten och nysatsningar som kvarteret Basaren.

Utsikt från stadsutvecklingsområdet Henriksdal i Nacka, där SKB är ankarbyggherre och ska bygga 100 kooperativa hyresrätter. Foto: stillbild (CC BY-SA 2.0)

SKB utsedd till ankarbyggherre och bygger kooperativa hyresrätter i Nacka

SKB har utsetts av Nacka kommun till ankarbyggherre för den första etappen av stadsutvecklingsområdet i Henriksdal. Samtidigt har SKB tilldelats en markanvisning som innebär att Nacka får 100 nya kooperativa hyresrätter. Som ankarbyggherre ska SKB ta fram en detaljplan tillsammans med kommunen, bistå med kompetens samt säkerställa ett tekniskt, ekonomiskt och hållbart genomförande för området.

SKB bygger Uppsalas första kooperativa hyresrätter. Fr.v Johan Jarding fastighetsutvecklingschef SKB, Johan Edlund vd TL-bygg, Charlotte Axelsson styrelseordförande SKB, Erik Pelling kommunalråd Uppsala och Eva Nordström vd SKB. Foto: DP-Bild

Spadtag för helt ny boendeform i Uppsala – nu byggs kooperativa hyresrätter

Idag satte SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, spaden i marken för 122 lägenheter i stadsdelen Rosendal. År 2021 ska Uppsalas första kooperativa hyresrätter stå klara för inflyttning. SKB lägger stor vikt vid hållbara lösningar i sitt nya hus – alltifrån sedumtak och solceller till miljöanpassade material och energieffektivitet.

SKB är nominerad till Bopriset 2019 som en av tio finalister. Foto: baraBild.se

SKB kan vinna Bopriset 2019

SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, är nominerade till Bopriset 2019. Priset, som är instiftat av Boinstitutet till minne av Josef Frank, belönar ett kvalitativt och attraktivt bostadsbyggande för alla. SKB nomineras för sin upplåtelseform, kooperativ hyresrätt, samt utvecklingen av verksamheten och nysatsningar som kvarteret Basaren. Vinnaren utses 14 november på Nationalmuseum.

Mosaiken hittades bakom en vägg när det gamla kvarteret Basaren revs. Nu är SKB nominerade till ett kulturvårdspris för återställandet av konsten. Foto: baraBild.se

Återfunnet konstverk kan ge SKB kulturvårdspris

SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, har blivit nominerade till kulturvårdspriset Bevare mig väl, för bevarandet av glasmosaiken som upptäcktes vid rivningen av gamla kvarteret Basaren på Kungsholmen i Stockholm.

SKB belönade igen! Från vänster Madeleine Brisère, förvaltningschef SKB, Eva Nordström, vd SKB, Martin Gustafsson, affärschef AktivBo, Claes Göthman, senior advisor SKB, Jon Svensson, vd AktivBo och Yvonne Edenmark Lilliedahl, kommunikationschef SKB.

Evighetsförvaltaren SKB är bäst i branschen – enligt de boende

För åttonde gången har SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, tagit emot pris för ”Högsta förvaltningskvalitet” i Sverige. Det är ”Branschindex Bostäder och Kontor” som varje år mäter förvaltningskvaliteten bland bostadsföretagen. Enligt vd Eva Nordström är priset också ett bevis på att den kooperativa hyresrätten är en uppskattad upplåtelseform.

SKB har återigen blivit nominerade i tävlingen Branschindex, som mäter högsta förvaltningskvalitet. Foto: Karin Alfredsson

SKB nominerade för högsta förvaltningskvalitet

Nu har SKB återigen blivit nominerade i tävlingen Branschindex Bostäder och Kontor, som mäter högsta förvaltningskvalitet. Nomineringen gäller klassen ”Bostäder fler än 1 000 lägenheter”. SKB har tidigare tagit emot första pris för högsta förvaltningskvalitet för bostäder sju gånger, samt två gånger i klassen ”Kontor/lokaler”.

Unga ser möjligheten till inflytande som den främsta fördelen med kooperativa företag och föreningar. Foto: plainpicture/Johnér

Många svenskar positiva till kooperation

En färsk undersökning visar att många har en positiv inställning till kooperativa företag och föreningar. De främsta fördelarna man ser med kooperativa företag och föreningar är att de ägs av sina medlemmar och att det finns möjlighet till inflytande. De yngre, mellan 26 och 35 år, ser möjligheten till inflytande som mer positivt än de äldre gör.

Visa mer