Gå direkt till innehåll
Kvarteret Docenten i Rosendal var en av fem finalister till Uppsala kommuns arkitekturpris 2023. Foto: baraBild
Kvarteret Docenten i Rosendal var en av fem finalister till Uppsala kommuns arkitekturpris 2023. Foto: baraBild

Pressmeddelande -

Ny teknik nästan halverar energianvändningen i flerbostadshus

Myndighetskravet för energiförbrukningen i nybyggda flerbostadshus kan nästan halveras med hjälp av ny teknik och kvalitetssäkrade byggmetoder. Det visar energideklarationen för SKBs nya fastighet i Uppsala som använder 42 procent mindre energi än kravet.

Med 122 lägenheter är kvarteret Docenten i Uppsala en stor fastighet där ny hållbar teknik samverkar. Det handlar framför allt om två system: Dels ett cirkulärt energisystem med en avloppsvärmepump som återvinner värmen ur avloppsvattnet från kök och badrum, dels ett ventilationssystem som också återvinner värme. Utöver detta finns solceller mellan sedumplanteringarna på taket.

– Vi har skapat förutsättningar för att kvarteret Docenten ska ha ett minimalt energibehov. Huset har ett bra klimatskal med täta och välisolerade ytterväggar och system som på olika sätt återvinner värmen. Det gör att huset bara använder 44 kWh per kvadratmeter och år jämfört med myndighetskravet på 75, säger SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Fakta om Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB)
SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 93 000 medlemmar. Med fler än 8 300 lägenheter i huvudstaden och sex närliggande kommuner är SKB den största privata hyresrättsaktören i Stockholm. Föreningen bygger och förvaltar bostäder som hyrs ut till medlemmarna i form av kooperativa hyresrätter. SKB är i sin storlek och upplåtelseform, en unik verksamhet som skapar variation på bostadsmarknaden. Lägenheterna, uppförda från 1917 till idag, förmedlas efter turordningsprincip och föreningen är öppen för alla. Den verkställande organisationen har 140 medarbetare och drivs på företagsmässiga villkor som en ekonomisk förening.
För mer information besök www.skb.org.

Kontakter

Johan Jarding

Johan Jarding

Fastighetsutvecklingschef 08-704 61 77
Yvonne Edenmark Lilliedahl

Yvonne Edenmark Lilliedahl

Presskontakt Kommunikationschef 08 704 60 38