Gå direkt till innehåll
SKB uppmuntrar och möjliggör hållbara val i vardagen för sina boende och under 2021 lanserade SKB konceptet Grönt boende. Foto: Karin Alfredsson
SKB uppmuntrar och möjliggör hållbara val i vardagen för sina boende och under 2021 lanserade SKB konceptet Grönt boende. Foto: Karin Alfredsson

Pressmeddelande -

SKB satsar på hållbarhet och överträffar satta mål

Många av SKBs hållbarhetsmål uppnås eller överträffas. Bland annat har det största klimatavtrycket, utsläpp från fjärrvärme, minskat med 46 procent under den senaste treårsperioden. Detta tack vare egna energibesparingar och fjärrvärmeleverantörernas klimatarbete. Som aktiv förvaltare uppmuntrar och möjliggör SKB också hållbara val i vardagen för sina boende och lanserade under förra året konceptet Grönt boende.

Konceptet informerar och inspirerar de boende samtidigt som aktiviteter ska anordnas kring fastigheterna. Varje år har ett tema, för 2022 är det biologisk mångfald. Några exempel på det som tar plats på gårdarna är växter för fjärilar och andra insekter, gräsmattor som får växa fritt samt grenar och ris som på vissa platser lämnas kvar. Den nya rollen som hållbarhetsambassadör för de boende i kvarteren bidrar också till ett ökat engagemang.


– Under året har vi fortsatt att arbeta för att möjliggöra en mer hållbar livsstil i våra kvarter, det ska vara enkelt att göra rätt. Allt från fler laddstationer för elbilar och lättåtkomliga cykelplatser till test av bilpool. Och vi inrättar alltid en elcykelpool i alla nybyggda fastigheter, säger Annika Ekengren, hållbarhetsansvarig på SKB.

Sedan flera år är SKBs fastighetsel och el till egen verksamhet helt fossilfri och andelen fossilfri uppvärmning är mycket hög. Nu arbetar man aktivt med att öka andelen fossilfria bränslen i fordon i den egna verksamheten; på ett år har andelen fossilfria bränslen ökat från 40 till 70 procent genom att byta till HVO100 (hydrerad vegetabilisk olja). Vi byter också successivt ut våra arbetsmaskiner till att använda el.

Evighetsförvaltare som tar ansvar hela vägen

SKB har ett brett fokus inom hållbarhet och under 2021 genomfördes trygghetsbesiktningar av samtliga fastigheter tillsammans med en oberoende extern aktör.

– Trygghet i bostadsområdet handlar om många saker. De boendes engagemang i kvartersrådet där de lär känna varandra samt våra egna medarbetares närvaro bidrar starkt till trygghet, tillsammans med konkreta åtgärder som till exempel bra belysning, säger Madeleine Brisère, förvaltningschef på SKB.

Som evighetsförvaltare är en sund ekonomi grundläggande för verksamheten. Att dessutom vara ”not-for-profit” och återinvestera överskottet i verksamheten ger en god och hållbar ekonomi.


För vidare information, vänligen kontakta:

Annika Ekengren, hållbarhetsansvarig, tel 08-704 61 40, annika.ekengren@skb.org
Madeleine Brisère, förvaltningschef, tel 08-704 60 48, madeleine.brisere@skb.org
Joakim Wernersson, ekonomi- och finanschef, tel 08-704 61 01, joakim.wernersson@skb.org

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Fakta om Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB)
SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 92 000 medlemmar. Med fler än 8 200 lägenheter i huvudstaden och sex närliggande kommuner är SKB den största privata uthyraren av bostäder i Stockholm. Föreningen bygger och förvaltar bostäder som hyrs ut till medlemmarna i form av kooperativa hyresrätter. SKB är i sin storlek och upplåtelseform, en unik verksamhet som skapar variation på bostadsmarknaden. Lägenheterna, uppförda från 1917 till idag, förmedlas efter turordningsprincip och föreningen är öppen för alla. Den verkställande organisationen har 140 medarbetare och drivs på företagsmässiga villkor som en ekonomisk förening.
För mer information besök www.skb.org.

Kontakter

Madeleine Brisère

Madeleine Brisère

Förvaltningschef 08-704 60 48
Yvonne Edenmark Lilliedahl

Yvonne Edenmark Lilliedahl

Presskontakt Kommunikationschef 08 704 60 38