Gå direkt till innehåll
SKB Academy är ett nytt lärlingsprogram för fastighetsskötare. Erik Aahtila är arbetsledare för lärlingarna. Foto: SKB/Henrik Betnér
SKB Academy är ett nytt lärlingsprogram för fastighetsskötare. Erik Aahtila är arbetsledare för lärlingarna. Foto: SKB/Henrik Betnér

Pressmeddelande -

SKB startar nytt lärlingsprogram för fastighetsskötare

Rekryteringen är klar till SKBs nya initiativ – SKB Academy. Syftet är att erbjuda unga en möjlighet att utbilda sig till fastighetsskötare i en miljö där teori varvas med praktiskt arbete.


Stockholms Kooperativa Bostadsförening har lanserat SKB Academy. Genom att kombinera arbete, teori och utbildning, ska det nya projektet erbjuda unga en väg in i fastighetsskötaryrket.

– Idén om SKB föddes för över hundra år sedan, ur viljan att tillsammans skapa ett bättre boende. Nu skapar vi ytterligare möjligheter till att, på ett hållbart sätt, bidra till en fortsatt växande region. Precis då som nu ser vi ett behov av att rekrytera, och i detta fall behövs en större bredd i ålder på fastighetsskötare. Detta är vårt sätt att bidra och ger unga personer en chans att lära sig yrket, säger Monika Gröning, chef förvaltare och boendeservice på SKB.

Arbetsuppgifterna för lärlingarna som deltar i SKB Academy är de vanliga för en fastighetsskötare; trädgårdsskötsel, städning och löpande reparationer, samt skötsel av inre och yttre miljö och arbetet sker i olika kvarter. Lärlingarna kommer under tiden i SKB Academy få en lärlingslön och tillgång till övriga förmåner som anställda på SKB har tillgång till, som friskvård och möjlighet till föräldralön.

– Målet är att vi ska ge unga chans att utbilda sig till fastighetsskötare, samtidigt är de under utbildningen en resurs för hela förvaltningen, säger Monika Gröning.

Erik Aahtila, fastighetsskötare, har rekryterats till tjänsten som arbetsledare för SKB Academy. Han började sin bana på SKB som sommarjobbare, fick sedan anställning som fastighetsskötare och leder nu lärlingsprogrammet.

– Vi ska anställa fyra ungdomar på lärlingsavtal och de ska tillsammans med mig utgöra vår första SKB Academy. Gruppen ska också kunna hoppa in i det dagliga arbetet på SKB och kunna schemaläggas i olika kvarter en kortare tid, när behov uppstår. Alla våra sommarjobbare har också fått information om möjligheten att söka, förklarar Erik Aahtila, arbetsledare för SKB Academy.

Om SKB Academy

SKB Academy grundades 2023. Programmet kommer att pågå fram till den sista december 2024 och praktiskt arbete kommer att varvas med teori. Efter lärlingsprogrammet kommer deltagarna att vara utbildade till fastighetsskötare. Vid en första omgång antar SKB fyra personer. SKB Academy är en del av SKBs arbete som samhällsaktör, där alla aspekter av hållbarhet tas i beaktning. I detta fall genom att ha egna fastighetsskötare anställda och ge fler unga chansen till kvalificerat arbete.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Fakta om Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB)
SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 93 000 medlemmar. Med fler än 8 300 lägenheter i huvudstaden och sex närliggande kommuner är SKB den största privata hyresrättsaktören i Stockholm. Föreningen bygger och förvaltar bostäder som hyrs ut till medlemmarna i form av kooperativa hyresrätter. SKB är i sin storlek och upplåtelseform, en unik verksamhet som skapar variation på bostadsmarknaden. Lägenheterna, uppförda från 1917 till idag, förmedlas efter turordningsprincip och föreningen är öppen för alla. Den verkställande organisationen har 140 medarbetare och drivs på företagsmässiga villkor som en ekonomisk förening.
För mer information besök www.skb.org.

Kontakter

Madeleine Brisère

Madeleine Brisère

Förvaltningschef 08-704 60 48
Ingrid Gyllfors

Ingrid Gyllfors

Presskontakt vd 08-704 61 46