Gå direkt till innehåll
10-våningshuset i Rosendal har Uppsalas 122 första kooperativa hyresrätter. Foto: DP-bild
10-våningshuset i Rosendal har Uppsalas 122 första kooperativa hyresrätter. Foto: DP-bild

Pressmeddelande -

SKBs framtidshus snart klart för inflyttning

Att bygga hållbart har alltid varit en självklarhet för SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening. Men i föreningens senaste fastighet, kvarteret Docenten i Uppsala, har man tagit ett steg längre. Huset, med sina tio våningar, återvinner och cirkulerar energi från spillvatten, de boende kan tvätta utan tvättmedel, mellan sedumplanteringar på taket finns solceller som genererar el och snart flyttar bin in i insektshotell på gården. Nu återstår bara några månader av arbete innan föreningens första hus utanför Stockholms län är klart för inflyttning.

Den framväxande och miljösmarta stadsdelen Rosendal, ett par kilometer söder om Uppsalas stadskärna, erbjuder en kombination av stadsliv och grönskande områden. SKBs hus sticker ut och lyser upp med sin röda tegelfasad som för tankarna till en tidlös och klassisk industribyggnad. Här inför nu SKB flera nya grepp för att skapa ett modernt och hållbart boende.

– För oss på SKB har hållbarhet varit en naturlig del sedan föreningen bildades för över hundra år sedan. Det vi bygger förvaltar vi för evigt, vilket betyder att vi alltid tänker långsiktigt ur alla perspektiv. I Docenten har vi testat en hel del nya saker för att våra medlemmar ska kunna leva ännu mer hållbart, berättar Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

Med det cirkulära energisystemet, en avloppsvärmeväxlare som återvinner värmen ur spillvattnet, uppskattar SKB att kunna minska energiförbrukningen med 25 procent. Därtill kommer solcellerna på taket och fjärrvärme som basenergi.

– Vi har utformat ett hus för ett minimalt behov av energi och återvinner till och med energi ur vattnet som kommer från badrum och kök, säger Peter Svahn, projektledare på SKB.

Tvätta utan tvättmedel

För att minska kemikalierna i avloppet är fastighetens tvättstuga försedd med tvättmaskiner som använder avjoniserat vatten, vilket innebär att det inte behövs något tvättmedel.

– Det är en teknik som vi inte använt tidigare. Det avjoniserade vattnet som används när man tvättar utan tvättmedel är lika effektivt som tvättmedel, men helt utan några kemiska utsläpp. Dessutom bidrar det till minskat avloppsunderhåll och de boende slipper köpa tvättmedel, säger Johan Jarding.

Att bygga i coronatider

Hösten 2019 togs det första spadtaget för Docenten och byggprocessen har pågått under pandemin med rådande restriktioner.

– Det har varit ett annorlunda bygge på flera sätt och det har gått över förväntan. Vi har anpassat våra rutiner och begränsat antal byggnadsarbetare per lägenhet och vi har haft fler byggbodar än normalt. I vanliga fall har vi många studiebesök men dessa har ställts in, säger Peter Svahn.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Fakta om Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB)
SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 91 000 medlemmar. Med fler än 8 000 lägenheter i huvudstaden och fem närliggande kommuner är SKB den största privata hyresrättsaktören i Stockholm. Föreningen bygger och förvaltar bostäder som hyrs ut till medlemmarna i form av kooperativa hyresrätter. SKB är i sin storlek och upplåtelseform, en unik verksamhet som skapar variation på bostadsmarknaden. Lägenheterna, uppförda från 1917 till idag, förmedlas efter turordningsprincip och föreningen är öppen för alla. Den verkställande organisationen har 140 medarbetare och drivs på företagsmässiga villkor som en ekonomisk förening.

För mer information besök www.skb.org.

Kontakter

Yvonne Edenmark Lilliedahl

Yvonne Edenmark Lilliedahl

Presskontakt Kommunikationschef 08 704 60 38
Ingrid Gyllfors

Ingrid Gyllfors

Presskontakt vd 08-704 61 46