Gå direkt till innehåll
SKB fortsätter samarbetat med Läxhjälpen för att ge högstadieelever på Husbygårdsskolan stöd i att nå gymnasiebehörighet. Foto: Läxhjälpen/Carl Hjelte
SKB fortsätter samarbetat med Läxhjälpen för att ge högstadieelever på Husbygårdsskolan stöd i att nå gymnasiebehörighet. Foto: Läxhjälpen/Carl Hjelte

Pressmeddelande -

Utökat samarbete med Läxhjälpen i Husby – efter tre framgångsrika år

Under coronapandemin har Läxhjälpen varit extra viktig, och nu utökar SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, samarbetet för att hjälpa fler elever. SKB är den största privata hyresrättsaktören i Stockholm med över 8 000 lägenheter. 500 av lägenheterna finns i Husby och Tensta där SKB sedan 2017 har samarbetat med Läxhjälpen för att ge högstadieelever på Husbygårdsskolan stöd i att nå gymnasiebehörighet.

– Vi vill vara en aktiv samhällsbyggare och Läxhjälpen är en konkret insats som gör att fler elever når gymnasiebehörighet vilket också bidrar till närområdets positiva utveckling, säger Eva Nordström, vd på SKB.

De utvärderingar som Läxhjälpen har gjort visar att stödet ger tydligt resultat. Under läsåret 2019/2020 fick 77,8 procent av eleverna i nian som fått läxhjälpsstöd behörighet till gymnasiet. Motsvarande siffra för elever utan stöd var 66,9 procent. Samarbetet mellan SKB och Läxhjälpen löper nu på två år och omfattar en grupp om 16 elever.

– Vi är mycket glada över samarbetet med SKB som medför att fler elever får ta del av läxhjälpsprogrammet i Husby. Under det senaste året ser vi ett ännu större behov av stöd för elever som ligger längst ifrån att nå målen, säger Henrik Szabo, generalsekreterare för Stiftelsen Läxhjälpen.

Gemenskap och trygghet

För över 100 år sedan föddes SKB ur viljan att skapa ett bättre boende tillsammans, både för medlemmar och för samhället. Därför fortsätter föreningen att även arbeta strategiskt för att stärka trygghet och trivsel i och omkring kvarteren. Samarbetet med Läxhjälpen och Stockholms Stadsmission är två exempel.

– Vi har också egna fastighetsskötare, drifttekniker och hantverkare i kvarteren som håller koll och verkar för att skapa trivsel och goda grannkontakter. Dessutom finns kvartersråd där de boende själva gör aktiviteter och driver viktiga frågor, säger Eva Nordström.

Trygghetsbesiktning

SKB mäter regelbundet trivsel, service och den upplevda tryggheten bland de boende via olika enkäter. Tidigare i år genomfördes även trygghetsbesiktningar tillsammans med Svensk Trygghetscertifiering, vilket gav SKB ytterligare ett verktyg för att planera och prioritera fortsatt arbete.

– Vi håller en jämn och hög kvalitet i förvaltningsarbetet och det är alltid basen för trivsel och trygghet. Nu har vi valt att gå ett steg längre genom att besiktiga våra kvarter och få ett ännu tydligare mått på vårt trygghetsarbete. Även om den upplevda tryggheten i våra kvarter är hög, vill vi säkerställa och jobba vidare med detta, avslutar Eva Nordström.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Fakta om Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB)
SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 91 000 medlemmar. Med fler än 8 000 lägenheter i huvudstaden och fem närliggande kommuner är SKB den största privata hyresrättsaktören i Stockholm. Föreningen bygger och förvaltar bostäder som hyrs ut till medlemmarna i form av kooperativa hyresrätter. SKB är i sin storlek och upplåtelseform, en unik verksamhet som skapar variation på bostadsmarknaden. Lägenheterna, uppförda från 1917 till idag, förmedlas efter turordningsprincip och föreningen är öppen för alla. Den verkställande organisationen har 140 medarbetare och drivs på företagsmässiga villkor som en ekonomisk förening.

För mer information besök www.skb.org.

Kontakter

Yvonne Edenmark Lilliedahl

Yvonne Edenmark Lilliedahl

Presskontakt Kommunikationschef 08 704 60 38
Ingrid Gyllfors

Ingrid Gyllfors

Presskontakt vd 08-704 61 46