Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljö, energi

Återbruksrum med fikahörna. Foto: SKB/Cenny Rondahl

Återbruksrummet – kvarterets fyndplats

Återbruksrum är ett bra sätt att tillsammans både minska avfallet och ge möjlighet till fynd för grannen. SKB har bytesrum eller byteshörnor i hela 62 procent av sina bostadskvarter. Många trivs med att engagera sig konkret där de bor. Därför hjälps grannarna åt med att ta hand om återbruksrummen och städa och rensa.

SKBs ordförande Reinhold Lennebo ser den nya koden som en vägledning och en kvalitetsstämpel. Foto: baraBild

Den kooperativa koden

SKBs har antagit ”Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag”. Koden är utarbetad av Svensk Kooperation för att främja medlemsdialogen och de demokratiska beslutsprocesserna i kooperativa företag.

 Ökad trygghet bland hyresgäster – satsning ger resultat

Ökad trygghet bland hyresgäster – satsning ger resultat

Den upplevda tryggheten har ökat bland SKBs hyresgäster. Hässelby gård och Tensta är två områden som särskilt sticker ut – där har den upplevda tryggheten ökat med över 8 procent i den senaste hyresgästundersökningen som SKB genomför.
SKB jobbar aktivt för att stärka tryggheten för sina boende och har högt satta mål.
- Att uppleva trygghet i sin hemmiljö är avgörande för att trivas. Vi ser

Kvarteret Skrönan i Bromma är ett exempel på miljöcertifierade hus som SKB byggt med hjälp av grön finansiering. Foto: baraBild

100 procent grön upplåning för Stockholms största privata hyresrättsaktör

SKB har uppnått 100 procent grön upplåning för finansiering av hållbara investeringar. Med 8 500 kooperativa hyresrätter i Stockholmsregionen är det en milstolpe för föreningen. De medel som SKB lånar inom ramen för grön upplåning finansierar särskilt miljöinriktade byggprojekt och fastigheter med lägre klimatpåverkan och energianvändning.

Den nya stadsdelen Kista Äng får 152 kooperativa hyresrätter i SKB-kvarteret Torshamn, där inflyttningen börjar i slutet av 2024. Foto: SKB/Peter Svahn

380 nya SKB-lägenheter klara under 2025

SKB har 380 kooperativa hyresrätter under pågående byggnation. Lägenheter står färdiga 2025 på tre platser: Gustavsberg, Kista och på Södermalm. Några lägenheter blir klara för inflyttning redan före årsskiftet, i Kista. Byggnation för SKB-lägenheter pågår i Gustavsberg, Kista och på Södermalm.

Bildelning och bilpooler populärt inslag i SKBs kvarter

Bildelning och bilpooler populärt inslag i SKBs kvarter

För att tillsammans minska vår klimatpåverkan har SKB gjort plats för bilpooler i 25 kvarter. I maj rullade den 30:e delningsbilen ut. Bilarna kan användas av såväl SKBs medlemmar som av andra boende i området.
Bilpooler minskar klimatpåverkan och effektiviserar användandet av bilar och parkeringsplatser.
- Att erbjuda bilpoolsbilar är ett enkelt sätt att ta vara på den begränsade yta som

Beslut för kooperativa hyresrätter i Huddinge

Beslut för kooperativa hyresrätter i Huddinge

Det är premiär för kooperativa hyresrätter och SKB i Huddinge kommun. Kommunstyrelsen har tilldelat föreningen en markanvisning för ett kvarter med tydlig social och miljömässig hållbarhet omfattande 90 lägenheter och en förskola.

 Tantparkour vinnare i hållbarhetsarbete

Tantparkour vinnare i hållbarhetsarbete

Nu är vinnaren utsedd. Många bidrag och idéer kom in när Stockholms största privata hyresrättsaktörutlyste en tävling i hållbarhet bland sina kvarter. Tantparkour, aktiviteter för att motverka utanförskap och Lilla Kvartersrådet med barnens egna idéer för ett hållbart liv var några av bidragen.Kvarteret Filthatten röstades fram och vann tävlingen Hållbarhetshoppet.
Kan man tävla i hållbar

SKB Academy öppnar en väg in i fastighetsskötaryrket för unga. Foto: bara Bild

Hundraåring utvecklar det hållbara boendet

SKB presenterar många framsteg i hållbarhetsredovisningen: Det nya lärlingsprogrammet SKB Academy, trygghetscertifiering av bostadskvarter och konceptet ”Grönt boende” är några exempel. De var bara en hårsmån från att uppnå målet om 100 procent grön upplåning ett år tidigare än målsättningen 2024.

Kvarteret Skrönan kom på andra plats i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2023 och nu är det nominerat till Allmännyttans bästa bygge 2024. Foto: baraBild

SKB-kvarter tävlar om att bli Allmännyttans bästa bygge

SKB-kvarteret Skrönan är nominerat till Allmännyttans bästa bygge 2024. Förra året kom det på andra plats i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De sex husen har höga energiprestanda och arkitekturen är anpassad till skogen som växer tätt intill.

Under 2023 flyttade SKBs medlemmar in i kvarteret Lysosomen i Hagastaden. Varje nytt kvarter har unik konst på plats, Anna Pajak sitter vid ett av sina konstverk i Lysosomen. Foto: baraBild

SKB fortsätter bygga enligt plan

När många bostadsföretag trampat på bromsen har SKB fortsatt bygga enligt plan. Under 2023 färdigställdes 128 kooperativa hyresrätter och spadtag togs för 229 lägenheter till. Samtidigt växer SKB som förening. Den finansiella ställningen är stark, SKB omsatte 2023 på 907 (841) mkr och ett överskott på 105 (132) mkr. Det totala värdet på fastigheterna var vid årsskiftet 26,1 miljarder kronor.

Det är första gången SKB närvarar på Nordiska Trädgårdar, den största trädgårdsmässan i Norden. Foto: Karin Alfredsson

SKB deltar som ett av de första bostadsföretagen på Nordiska Trädgårdar

SKB är det första bostadsföretaget som närvarar på Nordiska Trädgårdar, den största trädgårdsmässan i Norden. SKB vill lyfta vikten av grönska och trivsel i stadens kvarter. Utrymmet mellan husen behöver användas för både odling, främjande av den biologiska mångfalden och gemenskap för de boende.

SKB-kvarteret Docenten i Rosendal i Uppsala har blivit certifierad Miljöbyggnad nivå silver. Foto: baraBild

Ännu ett SKB-kvarter blir certifierad miljöbyggnad

SKB strävar efter att certifiera alla nya kvarter enligt Miljöbyggnad nivå Silver. Nu är även kvarteret Docenten i Uppsala certifierat. Ny teknik och bra materialval är ett par av nycklarna till certifieringen. SKB arbetar också med att göra sina befintliga fastigheter mer energieffektiva.

Bildtext: SKB vill sätta avtryck i stadsmiljön. Kvarteret Basaren ligger på Kungsholmen. Foto: baraBild

Hur märks det att ett hus är ett SKB-kvarter?

SKB håller en hög arkitektonisk nivå och husen som står färdiga för inflyttning ser ut som de gjorde på ritningarna, med material som håller god kvalitet. Det blir självklart att hålla en hög kvalitet i nybyggandet när perspektivet är att husen ska förvaltas för evigt. Därtill kommer ett stort intresse för tekniska lösningar och sofistikerad driftteknik för minskad energianvändning.

Kvarteret Docenten i Rosendal var en av fem finalister till Uppsala kommuns arkitekturpris 2023. Foto: baraBild

Ny teknik nästan halverar energianvändningen i flerbostadshus

Med ny teknik kan myndighetskravet för energiförbrukningen i nybyggda flerbostadshus nästan halveras. Det visar energideklarationen för SKBs nya fastighet i Uppsala som använder 42 procent mindre energi än kravet. Kvarteret Docenten har ett cirkulärt energisystem, ett ventilationssystem som återvinner värme och solceller mellan sedumplanteringarna på taket.

Kvarteret Docenten i Uppsala är en av fem finalister till Uppsala kommuns arkitekturpris. Foto: baraBild

SKB-kvarter nominerat till Uppsala kommuns arkitekturpris

Kvarteret Docenten är nominerat till arkitekturpriset som Uppsala kommun delar ut för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader. SKBs tegelhus i stadsdelen Rosendal med 122 kooperativa hyresrätter är en av fem finalister till priset, som delas ut nästa vecka.

Pollinerarvänlig rabatt i kvarteret Alligatorn i Nockeby. Foto: SKB

SKB fortsätter att investera för ett hållbart byggande och fastighetsbestånd

SKB fortsätter utveckla både sitt fastighetsbestånd och sitt hållbarhetsarbete. De har för andra gången beviljats lån av Europeiska Investeringsbanken för fortsatt hållbart byggande. I SKB:s digitala medlemspanel 2022 svarade 68 procent att de anser att det är mycket, eller ganska viktigt, med delningsekonomi i kvarteret. Exempelvis återbruksrum, verktyg och bilpool.

SKB har en fortsatt stark finansiell ställning, med en omsättning på 841 miljoner kronor 2022. Foto: baraBild

SKB står fortsatt stadigt i en skakig värld

Stockholms Kooperativa Bostadsförening har en fortsatt stark finansiella ställningen. Summeringen av 2022 visar en omsättning på 841 (812) miljoner kronor och ett överskott på 132 (146 ) miljoner kronor. Det totala marknadsvärdet på SKBs fastigheter var vid årets slut 28 miljarder kronor. Under 2022 inledde SKB byggnationerna av två̊ nya kvarter och kvarteret Skrönan med 114 lägenheter invigdes.

I kvarteret Riset på Södermalm växer ett av SKBs mest värdefulla träd. Foto: Karin Alfredsson

Träd för 27 miljoner

En trädinventering på SKBs fastigheter innanför tullarna i Stockholm visar att det ekonomiska värdet av träden kring husen är totalt 27,3 miljoner kronor. Beräkningsmodellen tar inte hänsyn till trädens estetiska värde, men för SKB är det viktigt att trädens färg och form, deras blommor och bladens höstfärger tillför något för de boende.

Visa mer