Gå direkt till innehåll

Ämnen: Sociala frågor

SKB har satt spaden i marken för 153 kooperativa hyresrätter på Södermalm. Fr v Mikael Bölander vd Mecon Bygg, Charlotte Axelsson styrelseordförande SKB, Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad och Liisa Raasakka, EIB. Foto: baraBild

SKB bygger nya kooperativa hyresrätter på Södermalm

SKB tar ett spadtag för 153 nya kooperativa hyresrätter på Södermalm, i det nya området som ska knyta ihop Norra Hammarbyhamnen med gatorna in till Medborgarplatsen. Kvarteret Ananasen står klart för inflyttning 2025.

Goda relationer till grannarna skapar inte bara trygghet och trivsel, det är även bra för hälsan, visar forskning. Foto: Johnér Bildbyrå

Mer fika än städning i kooperativa hyresrätter

En Novus-undersökning visar att det stockholmare gör mest tillsammans med sina grannar är att städa. Boende i kooperativa hyresrätter träffas i stället runt grillen eller fikar. Och den granntrivsel som skapas när man lär känna sina grannar är bra för hälsan, visar forskning.

SKB fortsätter samarbetat med Läxhjälpen för att ge högstadieelever på Husbygårdsskolan stöd i att nå gymnasiebehörighet. Foto: Läxhjälpen/Carl Hjelte

Utökat samarbete med Läxhjälpen i Husby – efter tre framgångsrika år

SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, utökar samarbetet med Läxhjälpen i Husby. Under coronapandemin har Läxhjälpen varit extra viktig, och nu utökas samarbetet för att hjälpa fler elever. SKB har 500 lägenheter i Husby och Tensta där de sedan 2017 har samarbetat med Läxhjälpen

Charlotte Axelsson är ordförande i SKB, Stockholms kooperativa bostadsförening. Foto: Christofer Dracke

Jämställt ledarskap i SKB

Både när det gäller ledning och styrelse har SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, ett jämställt ledarskap. SKB har dessutom både kvinnlig vd och kvinnlig ordförande. De har 57 procent kvinnor i ledningsgruppen och 47 procent kvinnor i styrelsen. En undersökning visar att kooperativa företag genomgående har en mer jämställd representation än andra företag.

SKB arbetar för att öka andelen kvinnliga medarbetare inom de mansdominerade yrkesrollerna. Foto: Karin Alfredsson

SKB går före med jämställt ledarskap

SKBs ledning har en jämställd representation, både när det gäller styrelse och ledningsgrupp. I styrelsen sitter 44% kvinnor och ledningsgruppen har 57% kvinnor. Det är siffror som står sig bra mot flera undersökningar om representation inför internationella kvinnodagen den 8 mars. SKB betonar även arbetet för att öka andelen kvinnliga medarbetare inom mansdominerade yrkesroller.

"Blanda alla upplåtelseformer. Då blandas människor med olika bakgrunder, utbildningsnivåer och inkomster", skriver Eva Nordström och Yves Chantereau. Foto: Karin Alfredsson.

Blandade upplåtelseformer minskar segregationen

”Medveten stadsplanering och blandade bostadsformer är nyckeln till att bryta segregation. Därför måste kommuner planera bättre om vi ska lyckas minska segregationen i skolorna och i samhället i stort” skriver Eva Nordström, SKB, tillsammans med Yves Chantereau, Equator Fastighetsutveckling AB, på SvD Debatt söndag 10 februari.

Tommy Eklöf, hållbarhetsansvarig, Länsförsäkringar Östgöta, Nadine Ghawi, projektledare MUCF, Eva Nordström, vd SKB och Johan Hvenmark, docent och forskare, Ersta Sköndal Bräcke Högskola, på SKBs seminarium i Almedalen. Foto: Johan Lindskog

Föreningslivet behöver moderniseras och digitaliseras för att engagera unga

Föreningar och kooperativa företag betyder och har betytt mycket för uppbyggnaden av vårt demokratiska samhälle. Men vad händer när engagemanget förändras, främst hos den yngre generationen? Den frågan ställdes i Almedalen där SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, arrangerade ett seminarium med rubriken ”Hur socialt hållbart skulle Sverige vara utan föreningar och kooperativa företag?”.

Hur socialt hållbart skulle Sverige vara utan föreningar och kooperativa företag?  Vad händer med samhället när det ideella engagemanget förändras?

Hur socialt hållbart skulle Sverige vara utan föreningar och kooperativa företag? Vad händer med samhället när det ideella engagemanget förändras?

SKB och andra kooperativa företag och föreningar har betytt mycket för uppbyggnaden av vårt samhälle. Idag förvaltar många av dem stora ekonomiska värden och har en omfattande verksamhet. De är också organisationer som är beroende av frivilligt engagerade människor. Men det ideella engagemanget förändras, främst hos yngre . Vad händer med samhället när det ideella engagemanget förändras?

Hur socialt hållbart skulle Sverige vara utan föreningar och kooperativa företag?

Hur socialt hållbart skulle Sverige vara utan föreningar och kooperativa företag?

SKB och andra kooperativa företag och föreningar har betytt mycket för uppbyggnaden av vårt samhälle. Idag förvaltar många av dem stora ekonomiska värden och har en omfattande verksamhet som är beroende av frivilligt engagerade människor. Men engagemanget ändrar form. Unga vill vara aktiva, men på ett nytt sätt. Hur påverkar det vårt näringsliv och våra föreningar? Är det hot eller möjlighet?

Foto: Region Gotland

Möt oss i Almedalen

SKB är aktiv under Almedalsveckan och deltar i flera seminarier, många möten och individuella samtal. Vi är på plats för att diskutera samhällsutveckling och bostadsbyggande, upplåtelseformer och kooperativ hyresrätt, fastighetsförvaltning samt hållbarhet. Möt oss här!

Elever i årskurs 8 och 9 i Husbygårdsskolan får möjlighet till resultatinriktad läxhjälp tack vare ett nytt samarbete mellan SKB och Stiftelsen Läxhjälpen.

SKB inleder samarbete med Läxhjälpen

SKB och Stiftelsen Läxhjälpen har ingått ett samarbete för att stötta elever i Husbygårdsskolan, Husby, i västra Stockholm. Tio elever i årskurs 8 och 9 får från och med höstterminen möjlighet till resultatinriktad läxhjälp. Syftet är att eleverna ska klara grundskolan och kunna fortsätta studera.